Syrop z kwiatów dzikiego bzu

Syrop z kwiatów dzikiego bzu

30 baldachów kwiatów czarnego bzu,
1,5 kg. cukru,
3 cytryny,
30-50 g kwasku cytrynowego.

Ok. 30 szt. swiezo zebranych, kwitnacych baldachów czarnego bzu oplukac starannie na sicie i dobrze odsaczyc, po czym oskubac kwiatki z szypulek. Cytryny umyc i pokroic razem ze skórkami w kostke. W duzym sloju wymieszac kwiatki (platki) z cukrem, cytryna i kwaskiem cytrynowym, nakryc i pozostawic na 48 godzin w chlodnym i ciemnym miejscu. Nastepnie dolac 1 litr przegotowanej wody, dobrze wymieszac, odcedzic tak, by syrop byl klarowny i rozlac do malych butelek lub sloików. Pasteryzowac przez 15 min. w prawie wrzacej wodzie lub przechowywac w lodówce.


Elder flowers syrup

30 florets of elder,
1,5 kg. sugar
3 lemons,
30-50 g citric acid

bzy01

Bzy

Thoroughly rinse about 30 fresh elder florets in a sieve and drain them well. Then pick the flowers from the stems. Wash the lemons and dice them together with the peel. Mix the elder flowers (petals), the sugar, the diced lemon and the citric acid. Then leave, covered, for two days (48 hours) in cool and dark place. Next, add 1 l of boiled water and stir vigorously. Next, strain the syrup, and pour it in small bottles or jars. Pasteurize for about 15 min. at the temperature just below boiling point or store in a refrigerator

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii alkohole, chef, cooking, food, jedzenie, kuchnia, polish food, przepisy kulinarne, recipes, restauracje i oznaczony tagami , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s