Pancakes with apples and alcohol

Pancakes with apples and alcohol

nalesniki01

Naleśniki

 

    The best pancakes can be made of hard, not very ripe apples. First, remove the nests and then cut apples in slices. Sprinkle the apple slices with lemon juice to prevent their darkening. You may add a bit of sugar, if you wish. Place the slices in a waterproof plastic bag. Add cherry liqueur and close the bag tightly.

For every apple (not for every slice) use one and a half tablespoons of alcohol. I encourage you to experiment with „Cherry Cordial” liqueur or brandy. Leave the bag in the refrigerator overnight or lon-ger, so the apples can marinate. In the meantime, prepare the batter for pancakes. Use beer instead of water. Carmel beer or porter can give a very unique taste to your pancakes. You may add some sugar to the batter, which should be a bit thicker than the one for traditional pancakes. The batter should resemble light cream in consistency.

Place the dough in the refrigerator for several hours. Then prepare your pan for frying by spreading a little bit of vegetable fat. Shake the batter and pour some of it onto the frying pan. The pancake should have a diameter of 4 inches. Shortly after, place a slice of apple onto the pancake and turn the pancake over. (A big frying pan should contain four such pancakes.)

Pancakes can be done differently – such as the way people prepare them in Slovakia. The batter should be clear and thin as for regular pancakes. Apples soaked in alcohol (as described above) should be cut in cubes and covered with powdered sugar. Raw cubes are wrapped in freshly – made pancakes. Then one needs to put the pancakes in a microwave oven for a very short time. Pancakes are best if served with whipped cream, and chocolate flakes and topped with a cherry from the liqueur.


Naleśniki z jabłkami i alkoholem

Pierwsza czynnoscia jest przygotowanie jablek. Im bar- dziej twarde, tym lepsze. Nalezy je przesypac cukrem, ale to troche pózniej. Kroimy owoce w poprzeczne plasterki i jezeli nie lubimy pestek, to wyrzucamy gniazdka nasienne.

Bierzemy woreczek z folii polietylenowej, musi byc wodo- szczelny. Najlepiej taki, jakiego sie uzywa do przenoszenia rybek ze sklepu do akwarium, choc moze byc równiez zwykly foliowy. Wkladamy tam plasterki jablek, lekko skropione sokiem z cytryny, zeby nie ciemnialy i zalewamy polska wisniówka, najlepszy jest cherry cordial. Na jedno jablko(nie na jeden plasterek) wystarczy póltorej lyzki alkoholu.

Zachecam do eksperymentowania z winiakiem lub innym brendy. Pozostawiamy do zamarynowania w lodówce. Niech wszystko polezy w lodówce przez cala noc, a nawet i dluzej. W miedzyczasie robimy ciasto na nalesniki, uzywajac zamiast wody – piwa. Z karmelowego, albo nawet porteru uzyskuje sie ciekawe doznania smakowe. Mozemy do ciasta dosypac odrobine cukru.

Ciasto powinno miec gestosc rzadkiej smietany, troche jednak gesciejsze, niz na normalne nalesniki. Wstawione do lodówki ciasto powinno w niej polezec pare godzin. Wyjmujemy patelnie, najlepiej zeliwna i smarujemy bardzo cienko tluszczem roslinnym. Ciasto energicznie mieszamy i rozlewamy na patelni. Ilosc ciasta rozlanego na patelni powinna uformowac krazek o srednicy ok. 10 cm. Nadmienie, ze cale powodzenie kulinarne opiera sie na odpowiedniej gestosci ciasta. Po chwili kladziemy na ciasto plasterek jablka i odwracamy. Na duzej patelni robi sie takie cztery „nalesnikoplacki”.

Mozemy tez inaczej przygotowac nalesniki w wersji, jaka degustowalem na Slowacji. Ciasto robimy rzadkie, smazac normalne nalesniki. Macerowane (moczone w alkoholu) jablka kroimy w kosteczke i zasypujemy cukrem pudrem do smaku. Zawijamy surowe w nalesniki, lekko dogrzewamy w kuchence mikrofalowej i na malym talerzyku ukladamy ladnie po dwa, na to bita smietanka, posypana tarta twarda czekolada i na czubek ukladamy wisienke z likieru. Smacznego!

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii alcohol, chef, cooking, food, jedzenie, kuchnia, odżywianie, polish food, przepisy kulinarne, recipes i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s