Domowe wyroby alkoholowe Nalewki i likiery z gruszek

sliwka04

Nalewki z gruszy

Drzewo gruszy zaliczane jest do rodziny rózowatych, obejmuje ok. 20 gatunków drzew i krzewów owocowych i ponad 5000 odmian. Wiekszosc amerykanskich i europejskich odmian pochodzi od grusz: pospolitej, wierzbolistnej, snieznej i oliwkowej.

Uprawa gruszy w Europie siega okresu neolitu i upowszechnila sie na wybrzezu M. Sródziemnego juz ok. 1000 lat p.n.e. Wspólczesne odmiany o owocach wydluzonych (z wyjatkiem kulistych bergamot) stosowane sa do celów deserowych i na przetwory (susz, kompoty, dzemy, konfitury, itp.). We Francji z owoców gruszy wyrabia sie znany napój alkoholowy, tzw. gruszecznik (franc. poiré).

    Gruszki maja stosunkowo duza zawartosc cukrów latwo przyswajalnych i sa zasadotwórcze. Zawieraja witamine C, troche witaminy A i niewiele witamin z grupy B, a ze zwiazków mineralnych sporo potasu, troche sodu, wapnia, magnezu, zelaza, fosforu i jodu.

1. Nalewka na gruszkach

Na nalewke nalezy wybierac gruszki bardzo aromatyczne i soczyste. Z umytych i osuszonych owoców usunac szypulki i ogonki. Nie obrane ze skórki gruszki pokroic w kostke nierdzewnym nozem i wrzucic do gasiorka lub duzej butli, wypelniajac w 3 naczynie. Zalac do pelna 80 proc. spirytusem, szczelnie zamknac i trzymac w temperaturze pokojowej przez okres od szesciu do osmiu tygodni. Nastepnie przelac plyn do innej butli i zakorkowac, a pozostale w pierwszym gasiorku owoce zasypac cukrem. Na 1 kg (2 i 1/5 funta) owoców trzeba wziac 30-35 dag (2/3-3/4 funta) cukru i, potrzasajac codziennie naczyniem, trzymac az cukier ulegnie calkowitemu rozpuszczeniu. Powstaly syrop zlac, a owoce lekko wygniesc przez plótno (mozna je spozyc). Do syropu i wycisnietego z owoców soku wlac nalewke z drugiej butli, pozostawic na 2-3 dni, od czasu do czasu potrzasajac naczyniem aby plyny dokladnie sie wymieszaly, a nastepnie (mozna przefiltrowac przez gaze lub bibule) rozlac do butelek, które zamkniete nalezy przechowywac w ciemnym i chlodnym miejscu przez kilka miesiecy az nalewka „dojrzeje”.

2. Gruszki w alkoholu

Mozna je traktowac jako przysmak po obiedzie, albo uzyc do przybrania tortów, legumin, kremów. Niekiedy podaje sie je jako „meski” dodatek do mies. Konserwowane w ten sposób owoce powinny byc raczej mniejsze, niezbyt dojrzale, dobrego gatunku i soczyste, gdyz w alkoholu twardnieja i niekiedy staja sie bardzo suche. Gruszki kladzie sie do goracej wody i trzyma w niej na ogniu, póki nie zmiekna, aby je mozna bylo latwo obrac. Nastepnie kladzie sie je do zimnej wody, zakwaszonej sokiem cytrynowym lub „kwaskiem” (na póltora kg [3 i 1/3 funta]owoców odpowiednik soku z 1 cytryny).

Sporzadzic syrop, biorac pól litra wody i 30 dag cukru na 1 kg owoców. Do syropu wrzucic gruszki, raz zagotowac i odstawic. Na drugi dzien odlac syrop, podgrzac go i na goracy wrzucic ponownie gruszki i znowu raz zagotowac. Na trzeci dzien nalezy powtórzyc cala operacje, uwazajac, aby uzyskac miekkie owoce.

sliwka03

Nalewki i likiery z gruszy

Wystudzone gruszki ulozyc w sloju, syrop wymieszac ze spirytusem w takiej proporcji, aby uzyskac moc ok. 33 proc. i zalac mieszanina owoce. Najlepiej stosowac sloje z zamknieciem typu „twist” aby alkohol nie mógl sie ulotnic. Przechowywac przez okres 4-6 tygodni.

Jesli owoce podaje sie lub zuzywa suche, pozostaly syrop mozna traktowac jako slaba nalewke. Podajac gruszki na deser obtacza sie je zwykle w mialkim cukrze.

Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii alkohole, alkoholizm, chef, food, jedzenie, kuchnia, odżywianie, przepisy kulinarne, recipes i oznaczony tagami , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s