Dary jesieni… (Domowe śliwowice, nalewki i likiery)

 The Polish Chef Page

sliwka01

Sliwa, zaliczana do rodziny rózowatych liczy okolo 400 gatunków drzew i krzewów. Wystepuje glównie w strefie klimatu umiarkowanego pólkuli pólnocnej. Obecnie istnieje ok. 6 tys. odmian uprawnych róznych gatunków. Najcenniejsze i o najwiekszym znaczeniu gospodarczym sa euroazjatyckie odmiany sliwy domowej, (m.in. renklody, wegierki, damaszki), uprawianej w Europie, Ameryce Pólnocnej, Australii i Azji.

W Stanach Zjednoczonych wyhodowano wlasne gatunki (sl. amerykanska, sl. czarna, sl. waskolistna, sl. Munsona) lecz o nizszej jakosci. Pomolog Burbank Luther (1849-1926) wyhodowal wiele znanych do dzisiaj odmian sliw. Do odmian sredniej jakosci zaliczane sa odmiany sliwy chinskiej. Sliwa domowa jest prawdopodobnie mieszancem sródziemnomorskiej alyczy i sliwy tarniny.

Owoce zawieraja prawie tyle pektyn, co jablka, a pektyny sa, w mysl ostatnich badan, równie cenne co witaminy. Ale sliwki sa dosc zasobne równiez w witaminy, glównie z grupy B, a takze w witamine A. Malo jedynie zawieraja witaminy C. Owoce zawieraja m.in. ok. 8 proc. cukru, ponad 1 proc. kwasów organicznych i sole mineralne. Nie wszyscy sa zorientowani, ze sliwki sa wysokokaloryczne, a wiec tuczace. Suszone owoce stosowane sa w lecznictwie jako srodek przeczyszczajacy.

Odmiany deserowe nadaja sie doskonale na róznego rodzaju przetwory (susze, dzemy, powidla, marynaty). Do najbardziej znanych i najplenniejszych odmian amerykanskich nalezy „Stanley”, która posiada duze owoce typu wegierka, dojrzewajace we wrzesniu. Maja one duze walory smakowe i przetwórcze.

Sliwki znalazly tez szerokie zastosowanie do wyrobu nalewek, sliwowic i likierów. Ponizej Czytelnicy znajda kilka przepisów na domowe alkohole, które powinny zadowolic nawet wybredne podniebienia.

Śliwowica staropolska

W butli lub naczyniu szklanym ulozyc do pelna dojrzale sliwki (najlepiej wegierki). Calosc zalac do pelna spirytusem. Naczynie zamknac i zostawic na 4-6 tygodni. Nastepnie zlac spirytus z owoców do osobnego naczynia i na jego miejsce wsypac na sliwki cukier do pelna.

Po uplywie 2 tygodni zlac powstaly syrop i zmieszac z nalewka spirytusowa. Przefiltrowac przez wate, bibule lub plótno, zlac do butelek i szczelnie zakorkowac. Po kilku miesiacach sliwowica bedzie gotowa do uzycia.

Nalewka śliwkowa słodzona

1 funt sliwek wegierek mocno dojrzalych wydrylowac, odkladajac co dziesiata pestke. Sliwki pokroic, wlozyc wraz z odlozonymi pestkami do wiekszego sloja i zalac pól litrem spirytusu i polówka szklanki wody. Macerowac pod zamknieciem 3-4 tygodnie, mieszajac 2-3 razy w tygodniu. Nastepnie zlac plyn znad owoców, dodac po kropli olejku migdalowego i waniliowego oraz syropu cukrowego z 18 dag (3/4 filizanki) cukru, lyzke karmelu dla koloru oraz wódki czystej lub spirytusu z woda do pelnego litra nalewki. Kto lubi, to moze dodac soku z cytryny. Po 4 tygodniach nalewke przefiltrowac do butelek.

Nalewka śliwkowa wytrawna

Przyrzadza sie na wzór sliwkowej slodzonej z tym, ze dodaje sie o polowe mniej cukru bez soku z cytryny.

Likier śliwkowy prababek

1 funt przemarznietych (lub przemrozonych przez 1 dzien w zamrazalniku) sliwek utluc razem z pestkami w masywnym naczyniu. Otrzymana mase wlozyc do duzego sloja lub gasiorka, wlac póltora litra spirytusu, dodac 25 dag (1 filizanka) cukru i wszystko razem dobrze wymieszac. Naczynie szczelnie zamknac i pozostawic w slonecznym miejscu nas miesiac. Po uplywie tego czasu przefiltrowac i rozlac do butelek.

sliwka02
Reklamy
Ten wpis został opublikowany w kategorii chef, cooking, food, jedzenie, kuchnia, przepisy kulinarne i oznaczony tagami , , , , , , , , , , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s